Mindset - 4 stappen naar een mindset van overvloed

Hoe een mindset van overvloed je op alle gebieden van je leven helpt. Ja, ook op je werk dus.


We kunnen, simpelweg, op twee manieren de wereld inkijken. Met een mindset van overloed, of van tekort. Eerst even over het woord 'mindset'. Volgens ons is dat de manier hoe je over dingen denkt. En hoe je daar vervolgens actie op onderneemt. Je gedrag wordt namelijk gestuurd door je overtuigingen. Alles begint dus bij jouw gedachten (je overtuigingen) ergens over. Nogal interessant om dat eens goed onder de loep te nemen. Toch? Je hebt namelijk invloed op deze mindset. Je kunt het beïnvloeden.


Overvloed


Als een mindset gaat over hoe je over dingen denkt, denk je met een mindset van overvloed dus overvloedig over dingen. Er is meer dan genoeg. Dit is het tegenovergestelde van tekort (schaarste). Die mindset bespreken we zo. Er is meer dan genoeg van... alles. Meer dan genoeg tijd, liefde, aandacht, geld, vrije tijd, ontspanning, uitdaging en succes. Genoeg om te ontvangen en genoeg om rijkelijk van uit te delen. Je hebt het al, of het ligt binnen de mogelijkheden. Deze mindset is werkelijk geweldig. Het biedt kansen, mogelijkheden, ideeën en resultaat.


Er is meer dan genoeg

Tekort


Een mindset van tekort gaat over precies het tegenovergestelde. Je komt altijd tekort. Het is nooit goed. Er is niet genoeg. Als jouw overtuiging is dat er tekort is, zul je ook tekort gaan zien. Zo werkt het nou eenmaal. Je hebt nooit genoeg vrije tijd. Nooit genoeg rust. Je bent altijd te druk. Komt geld en tijd tekort. Zie je wel? Jouw gedachten bepalen wat je ziet. En hoe je handelt. Gegarandeerd meer zorgen en stress voor jou.


Als jouw overtuiging is dat er tekort is, zul je ook tekort gaan zien.

Maar het kan anders. Jouw mindset valt te trainen.We geven je 4 stappen!

Stap 1 - overvloed in gedachten over jezelf


Hoe denk jij over jezelf? Ben je blij met jezelf? Voel je je krachtig? Intelligent? Getalenteerd? Aantrekkelijk? Of ontdek je hier een eerste mindset van tekort? Veel mensen om je heen denken zo. We gaan weer lijnen, omdat we ons weer te dik voelen. We volgen een studie zodat we dan pas meetellen en kunnen aantonen dat we intelligent zijn. We trainen ons suf in de sportschool, omdat alleen een strak en gespierd lijf telt. Stop met het toelaten van deze gedachten. Kijk waarderend naar jezelf. Accepteer jou. Zoals je bent. Je bent geschapen met ongelooflijk veel kwaliteiten, talenten en andere eigenschappen. Je bent meer dan genoeg. Start bij jezelf.

  • Schrijf eens 5 waardevolle aspecten van jezelf op. Kwaliteiten, karaktereigenschappen... anything!


Je bent meer dan genoeg

Stap 2 - overvloed in gedachten over de ander


Herken je dat? Dat je heel snel roddelt over iemand? Of snel geneigd bent van het slechte uit te gaan. Wij soms wel. We hebben zo snel een veroordelende gedachte over iemand. Alsof wij weten wat de intenties zijn van de ander. Alsof wij in staat zijn juist te oordelen met de informatie die wij hebben. Denk overvloedig over de ander. Heb lief. Waardeer. Respecteer. Stel je oordeel uit (of schakel uit, nog beter). Vind er niet zoveel van. Dit gaat je zoveel opleveren. Zeker ook in jouw team. Bij die ene irritante collega. Probeer te begrijpen. Positieve gedachten over die persoon volgen dan snel!

  • Schrijf eens 5 waardevolle aspecten van iemand uit je omgeving op. Jij kan dit. Kies iemand die jou niet zo goed ligt. Kun je niemand bedenken? Wellicht zit de mindset van overvloed hier al goed?


Alsof wij in staat zijn juist te oordelen met de informatie die wij hebben

Stap 3 - neem je eigen verantwoordelijkheid


Hoe vaak klagen we niet over dingen in het leven die we zelf in de hand hebben? We zijn er meester in om de oorzaak buiten onszelf te leggen. Maar is dat wel zo eerlijk? Volgens ons niet. Het geeft enorme vrijheid om hier anders naar te kijken. Wat als jij invloed hebt op elk aspect van je leven? Wat als je in alles overvloedig kunt gaan denken? Te druk? Ga een dag minder werken. Een te dure hypotheek? Ga kleiner wonen. Te weinig geld op je spaarrekening? Verkoop je tweede auto, iMac, fiets, telefoon of... leer tevreden te zijn met minder. Hoe dan ook, je hebt invloed op dat wat er gebeurt. Zelfs bij ernstige gebeurtenissen buiten jouw invloed om (ziekte, verlies, ontslag) heb jij de keuze hoe je ermee omgaat en wat je gedachten erover zijn. Neem je verantwoordelijkheid.


Wat als je in alles overvloedig kunt gaan denken?

  • Bedenk eens waar jij snel over klaagt. Wees hierin concreet. Wat ligt er binnen jouw cirkel van invloed? Aan de slag!

Stap 4 - maak er een sport van


Je kunt een mindset van overvloed trainen. Maak er dus een sport van! Focus op het goede, het positieve en dat wat wél lukt en er wél is. Voor elke keer dat je klaagt of een negatieve gedachte hebt, geef je jezelf een strafpunt. Of, als je deze gedachte weet om te buigen naar een mindset van overvloed geef jij jezelf pluspunten. Precies zo dus. Geniet van wat er is in jouw leven. Het kleine, het aanwezige, het gewone. Ga dankbaar door het leven. Maak er een sport van, totdat je een prof bent in het denken in overvloed. En daarna ga je er gewoon mee door. Want er is overvloed, weet je nog? Dat stopt nooit.

  • Leg een 'dankbaarheidsdagboek' aan. Schrijf elke avond - voordat je naar bed gaat - een aantal dankpunten op. Lekker slapen!


Ga dankbaar door het leven

Wist je dat we deze mindset uitgebreid bespreken in ons e-book? Met daarin een sterke focus voor jouw werk als juf, meester of docent. Download het hier!

22 keer bekeken0 reacties

All rights reserved. DE ONDERWIJSFABRIEK 2019. Onderwijsadvies. | foto's @ruurdleendersfotografie | illustraties @moniquemovaro