Black lives matter - kansen voor het onderwijs

'Black lives matter' domineert het nieuws. Naast de tragiek zien we kansen voor het onderwijs. IJzersterk onderwijs biedt kinderen alle mogelijkheden om de wereld van morgen, vandaag mooier te maken.


Black lives matter. En terecht. Iedereen is gelijk en heeft recht op een volwaardige behandeling. We zien de demonstraties, de spanning, maar ook de pijn en verdriet. Al jaren wordt er gestreden om gelijkheid. Hoeveel Martin Luther Kings en Nelson Mandela moeten de barricades nog op? Hoeveel George Floyds moeten er nog sterven?


Hoe leiden we de kinderen hier in? Wat krijgen ze ervan mee en hoe gaan ze ermee om? Hier ligt een fundamentele taak voor ons. We mogen kinderen vormen met een rotsvaste identiteit om het verschil te kunnen maken in deze wereld.Gericht op de wereld


Om kinderen hierin te leiden draait het allereerst om een wereldgerichte benadering. Het draait om een actieve en verantwoorde deelname aan deze wereld, dus gaat het erom dat kinderen weten hoe deze wereld in elkaar zit. Kinderen inleiden in de maatschappelijke, wereldgerichte thema's. Racisme is er zo'n één en misschien wel actueler dan ooit. Een thema waar we kinderen kunnen vormen, en mogen inleiden in fundamentele vaardigheden.


Het draait om een actieve en verantwoorde deelname aan deze wereld.

Persoonsvorming


In dit kader is persoonsvorming van belang. 'Subjectivering' zoals Biesta dit noemt (zeker de moeite waard om zijn visie er eens op na te slaan). Wie wil jij zijn in deze wereld? Ooit hoorde ik een ouder zeggen tegen een kind: we kunnen je als ouders niet beloven dat je nooit slachtoffer wordt van oorlog. We kunnen je wel alle liefde en voorbereiding geven om je te manifesteren tijdens een oorlog. En wie ben jij dan? Het slachtoffer, de onderdrukker of de vrijheidsstrijder? Ook hoop en gun ik het onderwijs dat wij, leerkrachten vrijheidsstrijders zijn en deze attitude mogen overdragen aan onze kinderen. Persoonlijkheden vormen dus. Niet zozeer ontwikkelen. Daar zit een verschil! Ook misdadigers ontwikkelen hun persoonlijkheid, tonen doorzettingsvermogen en loyaliteit. Vorming is inleiden in de wereldse structuren, daarover een mening vormen en hier naar handelen.


Wie wil jij zijn in deze wereld?

Het recht van kinderen


Dit overstijgt de schoolse structuren. Schuif de cognitieve vakken eens een moment aan de kant. Stop met het vullen van vaten en start met het ontsteken van een vuur. Geef kinderen het recht hun verhaal te doen. Geef kinderen de ruimte hun kwetsbaarheid te tonen. Hun angsten te vertellen, hun verdriet te laten zien. Dan toon je respect voor kinderen, respect voor het leven. Dan worden kinderen fundamenteel gevormd. Dan komt er ruimte voor het leven, ruimte voor iedereen. Dan is er gelijkheid. Black lives matter. All lives matter.


Stop met het vullen van vaten en start met het ontsteken van een vuur.
  • Zoek je naar mogelijkheden om dit goed vorm te geven in je klas? We denken graag met je mee. We zijn gespecialiseerd in het opzetten van wereldgerichte thema's en de implementatie van de dialoog tussen kinderen en persoonsvorming. Zo kunnen we je begeleiden in het opzetten van thema's, maar ook bij het formuleren van persoonlijke missies van kinderen. Zet concrete stappen in het inrichten van je onderwijs. Zodat we de wereld van morgen, vandaag mooier maken.


Neem vrijblijvend contact met ons op! Mail naar deonderwijsfabriek@gmail.com


22 keer bekeken0 reacties

All rights reserved. DE ONDERWIJSFABRIEK 2019. Onderwijsadvies. | foto's @ruurdleendersfotografie | illustraties @moniquemovaro