5 tips voor online teambuilding

Hoe bouw je tijdens de crisis aan jouw team?

Grote kans dat jullie elkaar minder spreken, minder zien en dus minder live ontmoetingen hebben. Dat is natuurlijk prima voor een korte periode, maar wanneer het langer duurt ga je hier de gevolgen van merken. Bepaalde collega's spreek je opeens nauwelijks nog. De gezellige koffiemomenten zijn ook even passé en aan teambuilding wordt waarschijnlijk al helemaal niet gedacht. Alles is anders. Dat komt allemaal weer goed, maar het is wel aan te raden om elkaar nu ook te blijven zien. Hoe doe je dat wanneer de meeste ontmoetingen en vergaderingen online plaatsvinden?

Ik geef je 5 tips!


tip 1 | Organiseer elke vrijdag een vier-je-succes-moment

De vrijdag is toch de dag van de teamborrels, de afsluitingen en de verhalen om het weekend goed in te luiden. Dit kan natuurlijk ook prima online. Jullie zetten gewoon een nieuwe trend in. Elke vrijdag na schooltijd een vier-je-succes-moment. Online. Iedereen logt in en heeft zichzelf natuurlijk een glaasje bubbels cadeau gedaan. Jullie vieren met elkaar dat de week weer voorbij is, maar belangrijker nog; jullie kijken terug op de week en delen met elkaar de successen van de week. Wat ging er goed? Wat liep lekker? Welke persoonlijke successen zijn behaald? Mooie verhalen uit het werk. Verhalen van teamleden. Deel zoveel mogelijk successen en heb een fantastische mooie en vrolijke weekafsluiting met elkaar. Proost!


Bijkomend voordeel: teamleden die niet op vrijdag werken, kunnen zo aanhaken.


tip 2 | Kom aan het begin van de week online. Allemaal.

Voordat je het weet, rennen jullie allemaal de week weer in. Iedereen heeft een volle agenda en er moet aan van alles gedacht worden. Zeker nu. Iedereen staat op scherp en geeft alles. Stop. Voordat je gaat rennen, ontmoet je elkaar eerst. Elke maandag op een vast tijdstip, voordat het werk echt begint. Maak een rondje wel-en-wee. Luister even goed naar elkaar. Deel vervolgens de highlights voor deze week. Wat is belangrijk? Waar moeten jullie op letten? Wat heeft deze week de aandacht?


Bijkomend voordeel: je hebt scherp hoe de teamleden hun werkweek starten.


tip 3 | Gebruik online momenten niet alleen effectief en productief.

Deze tijd vraagt veel van jullie. Grote kans dat online veel te bespreken valt. Logisch. Trap niet in de valkuil alleen maar effectief en productief te zijn. Creëer momenten waarop jullie even wat anders doen. Het mag over alles gaan, maar niet over het werk. Je zult zien dat dit nog een behoorlijke uitdaging is. Het dwingt jullie direct ook om ander vragen te stellen. Om andere gesprekken te voeren. Voordat je het weet vertel je elkaar de beste grappen en de leukste vakantieverhalen.


Bijkomend voordeel: je leert elkaar op een andere, speelse, manier beter kennen.


tip 4 | Speel een spel met elkaar. Bijvoorbeeld weerwolven.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan ook online. Natuurlijk. Je moet het alleen wel verzinnen. Speel bijvoorbeeld een spelletje weerwolven met elkaar. Dat kan heel goed online en is hilarisch, verbindend en ontspannen. Stel een spelleider aan die het spel goed kent en de rest gaat vanzelf. Camera aan. Microfoon uit. Kun je daar direct nog even mee oefenen, want dat blijkt in de praktijk vaak nog lastig. Have fun!


Bijkomend voordeel: door het spel gaat de spanning van het werk er even af. Goed voor het brein!


tip 5 | Ga uit elkaar in breakout rooms.

Je hoeft niet alle overlegmomenten met het hele team te doen. Voorkom dat teamleden bij een onderdeel van een vergadering aanwezig moeten zijn die niet voor hen bestemd is. Dat is voor niemand goed en niet effectief. Je kunt sinds kort een groep mensen heel makkelijk opdelen in breakout rooms (vergaderruimtes). Verdeel de vergaderpunten en ga uiteen in kleine groepen. Of bespreek een punt niet in de grote groep, maar in kleine secties. Eenvoudig, veiliger én effectiever.


Bijkomend voordeel: als voorzitter switch je eenvoudig van groep naar groep.


Investeer ook in deze tijd in je team. Zie de kansen die een online omgeving biedt. De mogelijkheden zijn - bijna - eindeloos.


Offline teambuildings zijn natuurlijk zeer aan te raden. Neem gerust contact met ons op. We bedienen jullie veilig en op maat!


www.de-onderwijsfabriek.nl

mail: deonderwijsfabriek@gmail.com

1 keer bekeken

All rights reserved. DE ONDERWIJSFABRIEK 2019. Onderwijsadvies. | foto's @ruurdleendersfotografie | illustraties @moniquemovaro