3 tips om online je beste lessen te geven

Online lesgeven was tot een jaar geleden verre van normaal. Nu is de kans groot dat jij er heel veel ervaring mee hebt. Ook al ben je een ster in lesgeven, online gaat alles net even anders. Hoe zorg je ervoor dat je online ook de beste lessen geeft? Daar zijn honderden dingen over te zeggen, maar we beperken ons tot 3 hele krachtige tips. Deze tips zorgen ervoor dat de kwaliteit van jouw online lessen next level gaat.

tip 1 | Zorg dat contact maken jouw primaire doel wordt.

Vaak willen we toch vooral ons lesdoel bereiken. De les is pas geslaagd wanneer iedereen de instructie begrijpt en er geen vragen meer zijn, of de juiste vragen worden gesteld voor een goed vervolg. Maar in een tijd van afstandsonderwijs en online lessen, hebben leerlingen met name behoefte aan gezien worden. Niet voor niets is dit een van de psychologische basisbehoeften; in relatie zijn met anderen.


Online lessen kunnen ervoor zorgen dat deze relatie op losse schroeven komt te staan. En daarmee ook de kwaliteit van jouw lessen. Dit wil je voorkomen. Investeer in echt contact. Maak dit tot jouw primaire doel. Besteed tijd aan het geven van aandacht. Echte aandacht is goud voor jouw lessen. Je legt een ijzersterke fundering voor de rest.tip 2 | Wees duidelijk, kort en bondig.

Niets is lastiger dan het volgen van een online instructie waarbij het doel niet helder is, wollig taalgebruik wordt toegepast en jij ellenlange verhalen vertelt. Of je het nou leuk vindt of niet; dat werkt online niet. Leerlingen moeten het vaak alleen doen met een powerpoint of jouw gezicht. Dit betekent dat je extra hard je best moet doen om de aandacht vast te houden. Wees doelgericht, vertel duidelijk wat de opbouw van de les is en leg kort en bondig uit. Teken van tevoren je les uit in stappen, zodat jij precies weet wat de opbouw is. Maak deze stappen ook visueel voor jouw leerlingen. Houd de aandacht vast door duidelijkheid en korte, bondige instructies.


tip 3 | Zorg voor een rustige achtergrond. De tip is bijna te vanzelfsprekend, maar we zien in de praktijk van alles voorbijkomen; huisdieren over het toetsenbord, kwetterende papegaaien op de achtergrond, kleurrijke kunst, bewegende klok, wasmanden… Stel je voor dat je dit in je lokaal doet. Vooraan bij jouw bord een kwetterende papegaai. Hoeveel aandacht hebben de leerlingen voor jouw les? Precies. Weinig. Regel dit, ook voor je online lessen. Kies een hele rustige achtergrond. Het liefst zien de leerlingen alleen jou. Rust voor de ogen en het brein is voor een online les van levensbelang.


Wil je meer? Heb je hulp nodig of wil je even sparren? Neem gerust contact met ons op.


www.de-onderwijsfabriek.nl

mail: deonderwijsfabriek@gmail.com3 keer bekeken

All rights reserved. DE ONDERWIJSFABRIEK 2019. Onderwijsadvies. | foto's @ruurdleendersfotografie | illustraties @moniquemovaro